.  

 

Zorginstellingen die werken met het SPEL 

Abrona, Amarant, Amerpoort, Baalderborg Groep, Careander, Cello Zorg, d' Boerenkiel, Dagcentrum Floriander, De Twente Zorgcentra,

De Zuilen, Erasmus Universiteit, Hartekamp, Hoeve Welgelegen, Leekerweide, Philadelphia, Praktijk leervaardig, PSW, Raad op Maat, Radar, Sherpa, Sprank, Sydion.

Referenties

Ine ten Tusscher, Bureau zeggenschap De Twentse Zorgcentra

Dit wil ik je toch even laten weten. Ik heb al telefonisch contact met je gehad over enkele ervaringen van het spelen van het SPEL hier binnen de Twentse zorgcentra.

Een collega van mij, coach van een bewonersraad,  heeft dit spel gespeeld samen met de bewonersraad en de bestuurder van DTZC. Dit was heel erg mooi en waardevol geweest!

Zo zie je wel dat het bij verschillende gelegenheden een mooie inleiding/aanvulling/input kan zijn voor gesprek.

Zorgboerderij d'Boerenkiel, Zevenhuizerstraat 166 a, 3751 LD Bunschoten.

Het Spel spelen we meestal op een vast tijdstip en wie mee wil doen mag dit aangeven. Het mooie hiervan is dat er mensen zijn die zeggen niet mee te doen maar als ze in de wandelgang een vraag horen dan geven ze daar spontaan antwoord op. Zo gaf iemand aan, die niet mee doet aan spelletjes, dat hij veel gevlogen heeft totdat hij hyperventilatie kreeg, durfde dit niet aan te geven bij de stewardess en heeft daarna nooit meer gevlogen. We hebben hier over doorgepraat met hem.

Het mooie van dit Spel is de gezamenlijkheid, iemand leest de kaartjes voor, wil verder niets met het Spel maar vraagt wel door aan degene die antwoord geeft op haar vraag. Waar wij als begeleiders blij van worden is de gezamenlijkheid in dit Spel en dat ieder zijn eigen plekje heeft in het Spel. De een verteld uitvoerig dat hij de ene keer juist liever op zichzelf eet, en de andere keer juist gezelligheid wil en dus met elkaar wil eten, als je door vraagt komt er uit dat dit afhankelijk is van hoe hij zich voelt: verdrietig, moe en we gaan daar dan weer verder op door.

Zoals je merkt zijn we blij dat we dit Spel als hulp middel hebben om een gesprek aan te gaan. Je komt achter dingen die je anders mist maar die wel belangrijk kunnen zijn voor het welbevinden van de deelnemer. We gaan er dus mee door!

Sandra Snoep, Stichting Philadelphia Zorg & Wonen, regio’s Oost en Zuid

De ervaringen zijn super.

Henk ten Cate, Projectleider Proeftuinen Kwaliteitskader Careander

Sandra, goed om te horen dat het SPEL zo'n positieve bijdrage levert aan de dialoog tussen cliënt en begeleider(s). Hoe mooi is het om mensen met een beperking in hun kracht te mogen kunnen zetten.

Gerrit Koelewijn, Manager Financiële Administratie

Stichting Amerpoort

Een groot bijkomend voordeel van het gebruik van het SPEL zal tot uiting komen in de begeleiding van cliënten en het bespreken en voorkomen van meningsverschillen / conflicten.

Indien je door het gebruik van het SPEL conflicten kunt voorkomen door situaties te bespreken dat zal dit leiden tot minder interventies op de groep of per cliënt, omdat het gewenste gedrag van te voren wordt besproken en benoemd.

Het is evident dat het voorkomen van conflicten minder inspanning vraagt van de begeleiders en cliënten en daarmee heeft de inzet van het SPEL een positieve bijdrage aan het welbevinden en het welzijn van zowel de medewerker als de cliënt.

Dit is moeilijk is euro's uit te drukken maar het levert wel degelijk ook financiële voordelen op.

Vergeleken met het doel van SPEL heeft het SPEL enorm veel mogelijkheden om de inzet van begeleiding te richten op kwaliteit van leven. Daarmee vergeleken zijn de aanschafkosten van het SPEL zeer beperkt.

Ik ben dan ook benieuwd naar praktijkvoorbeelden die een extra stimulans vormen om de inzet van het SPEL verder uit te breiden.

Eric Versluis, Secretaris Bewonerscommissie Ongerweges  

Ik heb je artikel gelezen in De Bunschoter. Mooi stuk en het enthousiasme straalt er af, gefeliciteerd ermee.

Eén item sprak mij erg aan zoals dat is verwoord. Het is zeer herkenbaar voor mijzelf vanuit het verleden. Mensen die nooit de kans krijgen om iets te vertellen of uit te dragen krijgen met SPEL nu alle ruimte.

Dat punt raakte mij, vanwege mijn periode in een gespreksgroep met het item omgaan met een verstandelijk beperkt kind naar de buitenwereld toe. Ik had altijd het idee dat men niet zat te wachten op mijn verhaal, maar ik denk achteraf, dat het ook met fatsoen te maken had in mijn geval. Het was niet altijd even prettig en als ik dit dan lees, dan is er zeer veel gewonnen.

Hulde voor het resultaat en ik hoop dat veel mensen, in welke hoedanigheid dan ook, kansen krijgen om hun zegje te doen.

Veel succes verder.