SEMINAR

Seminar 'Levend verlies'

Kijk op levend verlies

Ouders van een kind met een beperking of chronische ziekte hebben te maken met levend verlies. Het is chronische rouw over het afscheid nemen van verwachtingen, omdat het leven van en met hun kind anders verloopt dan van tevoren gedacht en gehoopt werd. Het is een vorm van verlies dat zich op elk moment weer aan kan dienen.


Denk hierbij aan mijlpalen in het leven die andere ouders en hun kinderen wel meemaken, maar de ouder en het kind met een beperking niet. De term ‘levend verlies’ is afkomstig van Manu Keirse, emeritus hoogleraar uit België. Hiermee wordt de levenslange rouw aangeduid; verdriet dat altijd weer kan oplaaien en soms door de jaren heen erger kan worden.


Voor wie? 

Het seminar ‘Levend verlies’ is bedoeld voor zorgverleners die werkzaam zijn voor mensen met een (verstandelijke) beperking en voor ouders en verwanten van mensen met een (verstandelijke) beperking. Voor zorgverleners is het een waardevolle aanvulling op hun professionaliteit om meer kennis van en begrip te krijgen voor levend verlies. Ouders en verwanten vinden in hun omgeving, maar ook bij professionals, niet altijd begrip voor het verlies dat zij ervaren en de gevoelens die daarbij horen. In het seminar komt dit onderwerp ruim aan bod.


Waar is aandacht voor?

Er zal aandacht zijn voor zowel de theoretische kant, het kijken en luisteren naar ervaringsdeskundigen en het uitwisselen van ervaringen met de aanwezigen. Verder wordt er in het seminar aandacht besteed aan liefde vastleggen voor later. Hoe kun je als ouder ervoor zorgen dat je kind gekend en begrepen wordt, ook als jij er niet meer bent en welke moeiten brengt dit met zich mee.

Organisator

Het seminar wordt georganiseerd door Sandra Bonte eigenaar van het SPEL.


Sandra heeft jarenlange ervaring in de zorg en zet zit zich actief in voor het thema zeggenschap. Naast zeggenschap wil zij ook het delen van verhalen en het ontdekken van talenten een plaats geven. Tijdens haar opleiding verlieskunde kwam bij Sandra de realisatie dat wij in de samenwerking met de cliënt en ouders weinig tot geen aandacht voor en kennis hebben van de rouwkant. De rouwkant die speelt bij iedereen die met levend verlies te maken heeft.


Het SPEL kent inmiddels ook het thema Verlies en Rouw. Wanneer iemand verlies en rouw ervaart is een luisterend oor van essentieel belang. Door de ander te zien en te horen creëer je erkenning en herkenning.


Het SPEL laat mensen met elkaar praten en staat voor Samen Praten En Luisteren.

Sprekers

De eerste spreker is Manu Keirse Hij is klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en expert in rouw en verlies. Met zijn jarenlange ervaring als rouwexpert heeft hij meerdere boeken geschreven en geeft hij in binnen- en buitenland regelmatig lezingen.


Sanne Kloosterboer komt als ervaringsdeskundige vertellen over het leven met haar ernstig meervoudig gehandicapte dochter Yaël. Naast columns en blogs schreef ze ook een openhartig en gevoelig boek waarin het thema levend verlies een grote rol speelt.


Pauline Kuiper is auteur van het boek Brus, (on)breekbare liefde. Een boek over zielsverwantschap en onvoorwaardelijke liefde, zelfs in gebrokenheid. Zij deelt met ons haar perspectief op levend verlies vanuit een Brus (broer/zus). Een emotioneel betoog waarin de onbreekbare liefdesband centraal staat.


De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Jan Jaap Korevaar en Egbert van den Hoek.


Na afloop van het seminar is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en wat lekkers. 

Praktische informatie

Wanneer: Donderdag 13 maart 2025 van 13.00 – 17.00 uur.


Waar: De Observant, Stadhuisplein 7 Amersfoort.


Openbaar vervoer/parkeren: Vanaf het Amersfoort Centraal is het ongeveer 10 minuten lopen naar de Observant.

Vanaf het CS is het ook mogelijk om buslijn 1,2,3,4 en 76 te nemen en uit te stappen bij de halte Stadhuis.

De dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is Parkeergarage Stadhuisplein. Tarief is 1 euro per 20 minuten met een maximum bedrag van 20 euro. 


De prijs van een toegangskaart bedraagt 125 euro. Na inschrijving (zie formulier hieronder) ontvangt u van ons een factuur.

Aanmeldingsformulier seminar


Share by: